BEGIJNTJES
LAAT
BESLUIT

Begijntjes Laat Besluit

begijntjesDe traditie van dit kinderfeest gaat terug tot het begin van de 19de eeuw. Het feest dat in die tijd bekend stond als 'Begijntjes Kermis' zou zoals de naam het nu zegt, duiden op een 'laat besluit' van de begijntjes om het hof niet zoals gebruikelijk om 20.00 uur, maar pas om 22.00 uur te sluiten. Zo konden de begijntjes zelf ook gaan kijken naar de kinderen die 'Begijntjes Kermis' vierden.
Het huidige kinderfeest bevat nog steeds de ingrediënten van weleer; het zingen voor de nodige 'centjes om te vieren', het verkleed dansen en zingen rond 'den hoop' en het verkleed in stoet door het dorp trekken.
Vanaf de jaren 1960 kregen de Hoogstraatse kinderen een echt podium, waarop elk gebuurte een nummertje mag uitvoeren. Vroeger was dat meestal de uitbeelding van een volksliedje of een Kempische dans, maar de laatste jaren treden de meeste groepen aan met een eigen creatie rond één of ander actueel thema.
Na de middag vertrekken alle groepen in stoet naar het stadhuis, in het centrum van Hoogstraten. Dit is een kleurrijke bedoening, aangezien de 'kostuums' nog altijd worden gemaakt zoals het reglement het voorschrijft, volledig uit crêpepapier. De mama's zijn reeds weken vooraf druk bezig met het maken van al deze prachtige crêpe-papieren kostuums. Bovendien voert elk gebuurte ook nog eens een prachtige praalwagen mee.
Omstreeks 15.00 uur is het grote moment dan eindelijk aangebroken en mag de eerste groep het podium op. De vele kijklustigen hebben dan al lang een goede zitplaats gevonden op één van de tribunes (4,5 euro in voorverkoop). Ook staan er nogal wat mensen te kijken langs de kant en dat is wel gratis. Elk nummertje duurt maximum 6 minuten en het einde van de optredens is voorzien rond 16.30 uur.
De optredens vinden plaats in open lucht. Bij regenweer wordt echter uitgeweken naar een overdekte locatie (veilinghallen). De groep die in de stoet en op het podium het best presteert, krijgt van de jury de Wisselbegijn. De kinderjury daarentegen beslist welk gebuurte de Wisselezel wint. Daarnaast wordt het vaandel toegekend aan het gebuurte dat op een speelse, kindvriendelijke manier Hoogstraatse elementen in zijn nummertje kan verwerken.
Vanaf 8.00 uur 's morgens zingen de kinderen in het centrum van Hoogstraten 'Centje om te vieren'. Dit is een oude Hoogstraatse traditie, waarbij alle voorbijgangers door middel van een liedje worden gevraagd een financiële bijdrage te leveren om de feestelijkheden in het gebuurte te bekostigen.